Ce este GPL?

small_raf.jpgIn conditii normale, GPL este un gaz, putand fi transformat in lichid la anumite temperaturi si presiuni, de unde si denumirea sa de "Gaz Petrolier Lichefiat". Aceasta proprietate transforma GPL intr-o sursa ideala de energie, pentru o gama larga de aplicatii, putand fi usor comprimat, imbuteliat, depozitat si utilizat. Atunci cand scade presiunea, lichidul transformat in gaz isi mareste volumul de 250 de ori, o cantitate mare de energie putand fi depozitata si transportata in forma compacta. Principalii constituenti ai GPL sunt inodori si incolori. Astfel, pentru ca o eventuala scurgere de gaz sa fie detectata cu usurinta, o substanta chimica speciala (de obicei etil mercaptan) se foloseste pentru a-i conferi mirosul distinctiv, neplacut.

 

Concentratia acestui agent este in asa fel calculata, incat sa se poata depista scurgerea de GPL, mult inainte ca acesta sa atinga limita pericolului de foc. Vaporii de GPL sunt mai grei decat aerul, asa incat orice potentiala scurgere se va acumula aproape de sol si in ariile joase, dispersandu-se cu greutate.

 

Acesta este unul dintre motivele pentru care GPL trebuie depozitat si folosit in arii bine ventilate, departe de canalizari, conducte, etc si in nici un caz sub nivelul solului.

securitate it detectiv ploiesti scannere coduri de bare